آژانس توسعه کسب و کار اکوبا

راهنمای کامل نوشتن بیزینس پلن استارتاپ

زمان مطالعه این مقاله: 12 دقیقه

آماده کردن بیزینس پلن استارتاپ یکی از مهم‌ترین مراحل شروع کار است، زیرا یک بیزینس پلن استارتاپی که به‌خوبی و با جزئیات دقیق طراحی شده باشد، به شما کمک می‌کند تا بودجه موردنیاز را دقیق‌تر تخمین بزنید، بازار هدف خود را به‌خوبی شناسایی و درک کنید و همچنین استراتژی‌هایی که باعث بازدهی بالا برای استارتاپ شما می‌شوند را در اولویت قرار دهید.
بیزینس پلن استارتاپ

فهرست مطالب

اگر ایده راه اندازی استارتاپ را در سر می‌پرورانید، قبل از هرچیز به‌فکر تهیه بیزینس پلن استارتاپ باشید. نوشتن بیزینس پلن کامل و جامع اولین قدم برای دستیابی به موفقیت است، بنابراین طرح کسب و کار استارتاپ خود را جدی بگیرید و آن را به شکلی درست و اصولی تهیه و تدوین کنید. در این مقاله از وبلاگ اکوبا به مهم‌ترین جنبه‌هایی می‌پردازیم که هنگام نوشتن بیزینس پلن استارتاپ باید به آنها دقت کنید. بنابراین اگر ایده‌ای نو دارید و می‌خواهید آن ‌را به یک استارتاپ پررونق تبدیل کنید، با این نوشته همراه باشید.

بیزینس پلن استارتاپ

چرا بیزینس پلن استارتاپ مهم است؟

آماده کردن بیزینس پلن استارتاپ یکی از مهم‌ترین مراحل شروع کار است، زیرا یک بیزینس پلن استارتاپی که به‌خوبی و با جزئیات دقیق طراحی شده باشد، به شما کمک می‌کند تا بودجه موردنیاز را دقیق‌تر تخمین بزنید، بازار هدف خود را به‌خوبی شناسایی و درک کنید و همچنین استراتژی‌هایی که باعث بازدهی بالا برای استارتاپ شما می‌شوند را در اولویت قرار دهید. بنابراین اهمیت نوشتن بیزینس پلن برای استارتاپ را فراموش نکنید. اما چگونه باید بیزینس پلنی دقیق و جامع برای استارتاپ خود بنویسید؟ در بخش بعدی ۱۰ مرحله نوشتن یک بیزینس پلن عالی برای استارتاپ را شرح می‌دهیم.

چگونه در ۱۰ مرحله یک بیزینس پلن استارتاپ بنویسیم؟

در این بخش ۱۰ مرحله زیر را به‌ترتیب برای تدوین بیزینس پلن استارتاپ بررسی می‌کنیم. هر کدام از این مراحل به شما کمک می‌کنند که طرح کسب‌و‌کار بهتر و دقیق‌تری را برای ایده خود بنویسید.

۱.طرح کلی را بیان کنید

۲.استارتاپ خود را توصیف کنید

۳.تجزیه و تحلیل بازار را برای یافتن تناسب محصول خود با بازار انجام دهید

۴.محصولات یا خدمات خود را شرح دهید

۵.تقسیم‌بندی مشتریان را انجام دهید

۶. رقبای خود را تحلیل کنید

۷.یک برنامه بازاریابی تهیه کنید

۸.شرکا و منابع سرمایه‌گذاری را مشخص کنید

۹.مدیریت شرکت را تعیین کنید

۱۰.یک برنامه مالی تدارک ببینید

نوشتن بیزینس پلن استارتاپ

طرح کلی را بیان کنید

اولین مرحله بیزینس پلن استارتاپ، بیان طرح کلی است. هنگام ترسیم خلاصه اجرایی یا طرح کلی خود، ابتدا با پیشنهاد ارزش شروع کنید. این مرحله باید شامل یک مرور ساده، دقیق و یک جمله‌ای از مفهوم کسب‌و‌کار شما باشد که به نیاز مشتری هدف و نحوه رفع آن نیاز می‌پردازد. علاوه‌بر‌این شما می‌توانید اهداف کلیدی خود را نیز در این مرحله تعیین کنید. اگر بیزینس پلن استارتاپ خود را فقط به‌منظور برنامه‌ریزی اهداف می‌نویسید، ممکن است بتوانید این مرحله را نادیده بگیرید. با این حال، ما به شما توصیه می‌کنیم که این مرحله را انجام دهید تا مطمئن شوید که ارزش شما همیشه در یک راستا و در ذهن شما قرار دارد.

استارتاپ خود را توصیف کنید

در مرحله دوم از تدوین بیزینس پلن استارتاپ باید شرح مفصلی از ایده بیزینس خود ارائه دهید. در این مرحله باید به دو سوال اساسی زیر پاسخ دهید:

  • تو چه کسی هستی؟
  • چه کاری انجام می‌دهی؟

پاسخ ها باید شامل اطلاعاتی در مورد اینکه چرا به فکر راه‌اندازی این کسب‌و‌کار افتاده‌اید، مهم‌ترین چیزی که ایده استارتاپ شما را برجسته و منحصربفرد می‌کند و چرا سرمایه‌گذاری روی ایده شما خوب است، باشد. در اینجا برخی از اجزای اضافی وجود دارد که باید در توضیحات استارتاپ خود بگنجانید:

  • چشم انداز کسب‌و‌کار، ماموریت و ارزش پیشنهادی شما
  • هرگونه سابقه مرتبط یا نقاط عطف به دست آمده
  • ساختار کسب‌و‌کار شما
  • مدل کسب‌و‌کار شما
  • اهداف کوتاه‌مدت و بلند‌مدت کسب‌و‌کار شما
  • معرفی اعضای کلیدی تیم شما

هرچند پاسخ به برخی از سوالات بالا ساده است، اما برخی از آنها نیاز به تفکر بیشتری دارند. شفاف‌سازی مولفه‌های حیاتی شرکت شما فرصتی عالی برای شناسایی اصول و ارزش‌های فرهنگی استارتاپ شما و پاسخ به سوالاتی مانند پرسش‌های زیر است:

  • چرا کسب‌و‌کار شما به وجود آمده است؟
  • در بلند مدت به‌دنبال چه چیزی هستید؟

تجزیه و تحلیل بازار را برای یافتن تناسب محصول خود با بازار انجام دهید

در سومین مرحله از نوشتن بیزینس پلن استارتاپ باید با تحلیل بازار، در صدد یافتن تناسب محصول و خدمات خود با آن باشید. طبق تحقیقات Failory، ۳۴ درصد از استارتاپ‌ها به‌دلیل عدم تناسب محصول با بازار شکست می‌خورند. متاسفانه، بسیاری از استارتاپ‌ها بدون اینکه ابتدا تحقیق کنند و بدانند آیا کسی به دنبال چیزی است که می‌فروشند یا خیر، عجله کرده و محصولات خود را وارد بازار می‌کنند. انتخاب بازار مناسب برای موفقیت کسب‌و‌کار شما فوق‌العاده اساسی است و باید تحقیقات کاملی در مورد بازار هدف، روندهای صنعت، نیازهای مشتری و رقبا انجام دهید تا بازار هدف خود را پیدا کنید. محصولات و خدمات مختلفی وجود دارند که نیاز و مشکل خاصی را برآورده می‌کنند، بنابراین ابتدا اطمینان حاصل کنید که بازار مشخصی برای محصولات خود پیدا کرده‌اید. یافتن تناسب محصول با بازار برای هر استارتاپ به‌معنای حرکت سریع‌تر به سمت بازگشت سرمایه و رشد بیشتر است.

بیزینس پلن برای استارتاپ

محصولات یا خدمات خود را شرح دهید

در این مرحله از تنظیم بیزینس پلن استارتاپ، محصول یا خدمات خود را با جزئیات شرح دهید. بسته به کسب‌وکارتان، اگر محصولات زیادی را می‌فروشید (مثلا یک فروشگاه تجارت الکترونیک)، می‌توانید اطلاعات کلی‌تری را در مورد هر کدام ذکر کنید. اما اگر استارتاپ شما یک شرکت فناوری است، به توضیح دقیق برای همه محصولات یا خدمات خود نیاز دارید. ویژگی‌ها و مزیت‌های رقابتی را برجسته کنید. توضیح دهید که محصولات شما چگونه می‌توانند به حل مشکلات مشتری و پاسخ‌گویی به نیازهای آنها کمک کنند.

تقسیم بندی مشتریان را انجام دهید

در مرحله بعدی تهیه بیزینس پلن استارتاپ لازم است که شما پس از یافتن تناسب محصول با بازار، پرسونای مشتری ایده‌آل خود را معرفی کنید. این شخصیت ایده‌آل مشتری یا خریدار، با نام بازار هدف، باید پایه و اساس استراتژی‌های بازاریابی و فروش شما باشد. هنگام تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی استراتژیک برای استارتاپ خود باید آن شخص (مشتری ایده‌آل) را در ذهن داشته باشید. برای ارائه یک نمای کلی از مشتری ایده‌آل خود، ویژگی‌های عمومی و خاص جمعیت‌شناختی را شرح دهید:

  • کجا زندگی می‌کنند؟
  • محدوده سنی آنها چقدر است؟
  • سطح تحصیلات آنها چیست؟
  • کجا کار می‌کنند؟
  • اوقات فراغت خود را چگونه می‌گذرانند؟
  • چقدر درآمد دارند؟
  • ارزشها، باورها و نظرات کلیدی آنها چیست؟
  • عادات خرید آنلاین آنها چیست؟

ابتدا تحقیقات خود را به‌طور گسترده شروع کنید. اما همان‌طور که به تحقیقات بازار خود ادامه می‌دهید، تقسیم‌بندی خود را محدود کنید و دقیق‌تر شوید. بعد از اتمام کار، تقسیم‌بندی مشتریان شما باید شبیه مثال زیر باشد:

  • مرد
  • رده سنی ۳۵ تا ۴۵
  • محل زندگی در منطقه واشنگتن
  • کار در صنعت فناوری
  • با درآمد سالانه ۱۰۰۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰۰ دلار
  • علاقه مند به ورزش

این اطلاعات بر اساس محصولات یا خدمات شما و آنچه می‌فروشید، متفاوت خواهند بود. با این وجود، باید خصوصیات مشتریان شما کاملا واضح و مشخص باشند تا بدانید محصولات و خدمات خود را به چه کسی می‌خواهید بفروشید.

رقبای خود را  تحلیل کنید

فراموش نکنید که بزرگ‌ترین چالش برای رشد یک استارتاپ، رقابت است. وقتی بیزینس خود را شروع  می‌کنید، باید آگاه باشید که رقبای تثبیت شده و بزرگتری وجود دارند که نسبت به استارتاپ شما به منابع بیشتری دسترسی دارند. شما باید تا حد امکان در مورد رقیبان کاری خود اطلاعات کسب کنید و خود را به جای یک مشتری بالقوه قرار دهید تا درک کنید که چگونه باید شرایط خود را در بازار و در میان رقبا مدیریت کنید.

این موضوع فقط در مورد رقابت نیست، بلکه در مورد متمایز کردن استارتاپ شما در بازار است. شما بر سر سهم مخاطب و بازار رقابت می‌کنید؛ پس باید بدانید رقبای شما چه چیزی را به مشتریان ارائه می‌دهند، چگونه آن را ارائه می‌دهند و چقدر در این کار موفق هستند. اندازه‌گیری موفقیت‌ها و شکست‌های رقبا می‌تواند به شناسایی شکاف‌ها در بازاریابی، فروش و استراتژی‌های تجاری کلی شما کمک کند. پرداختن به این شکاف‌ها به شما مزیت رقابتی می‌دهد. فراموش نکنید که داشتن اطلاعات کافی در مورد رقبا به شما کمک می‌کند تا استارتاپ خود را در موقعیت بهتری برای دست یافتن به موفقیت قرار دهید.

یک برنامه بازاریابی تهیه کنید

بازاریابی به معنی جذب قلب و کیف پول مشتریان بالقوه است. اگر می‌خواهید استارتاپ شما رشد کند، بازاریابی موثر یکی از مهم‌ترین ارکان است. با تشریح رویکرد بازاریابی خود شروع کنید. مخاطبان هدف، کانال‌های توزیع، فعالیت‌های تبلیغاتی، تصمیم‌های فعلی و استراتژی‌های آینده خود را مشخص کنید. برای سنجش میزان موفقیت و تخصیص بودجه مناسب، تحقیقات کلمات کلیدی را به‌خوبی و با دقت انجام دهید و شاخص‌های کلیدی عملکرد و معیارهای بازاریابی را توسعه دهید. به خاطر داشته باشید که برای اطمینان از موفقیت، برنامه را مرتبا مرور و در مورد آن تجدیدنظر کنید.

اهمیت تحلیل ریسک و بازنگری دوره‌ای بیزنیس پلن

در تدوین بیزینس پلن استارتاپ، باید چالش‌های احتمالی و سناریوهای نامطلوب را شناسایی کنید تا در مواجهه با شرایط بحرانی بتوانید با سرعت واکنش نشان دهید. همین‌طور، تعیین راهکارهای مقابله‌ای و ارزیابی مستمر عوامل ریسک در بیزینس پلن استارتاپ، به شما این امکان را می‌دهد تا از پایداری و رشد بلندمدت استارتاپ خود اطمینان حاصل کنید. در نهایت، تدوین یک بیزینس پلن استارتاپ جامع که شامل سناریوهای مختلف برای مقابله با تغییرات بازار باشد، از ضروریات موفقیت در مسیر استارتاپ محسوب می‌شود.

همچنین تدوین بیزینس پلن استارتاپ یک فرآیند پویا و مداوم است که نیازمند ارزیابی و به‌روزرسانی دوره‌ای می‌باشد. دریافت بازخورد از سرمایه‌گذاران، مشاوران و حتی مشتریان هدف، به بهبود بیزینس پلن استارتاپ شما کمک شایانی می‌کند و نقاط ضعف احتمالی را شناسایی و رفع می‌نماید. علاوه بر این، به‌روزرسانی منظم اطلاعات بازار و تغییرات صنعت در بیزینس پلن استارتاپ، شما را در مسیر رقابتی به روز نگه می‌دارد و استراتژی‌های شما را منعطف می‌سازد. بنابراین، پیگیری و بازنگری مداوم بیزینس پلن استارتاپ، از کلیدهای اصلی موفقیت و پایداری استارتاپ در محیط‌های پویا محسوب می‌شود.

تدوین بیزینس پلن حرفه ای با اکوبا

در نوشته بالا با نحوه نوشتن بیزینس پلن استارتاپ به صورت مرحله به مرحله آشنا شدید. برای اینکه یک بیزینس پلن قوی برای استارتاپ خود بنویسید باید تمامی نکات و مراحل گفته شده در بالا را به طور کامل انجام دهید. اگر قصد راه اندازی یک استارتاپ را دارید، پیشنهاد ما به شما استفاده از خدمات تدوین و تنظیم بیزینس پلن حرفه‌ای توسط تیم متخصصین اکوبا است. کارشناسان و مشاورین کسب و کار مجرب اکوبا آماده هستند تا با توجه به حوزه کاری و نیازهای کسب و کار شما، بهترین و مناسب‌ترین بیزینس پلن را برای شما فراهم کنند. هم اکنون برای مشاوره رایگان با کارشناسان ما تماس بگیرید.

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان با متخصصین

همراه عزیز اکوبا
برای مشاوره رایگان با متخصصین ما اطلاعات خود را در فرم روبرو وارد کنید و کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.