یک بیزینس پلن میتواند برای هر کسب و کاری راهگشا باشد. به جرات میتوان گفت که بیزینسهای موفق، از جمله شرکتهایی که در زمینه تجارت الکترونیک مشغول بهکار هستند، همگی یک پایه محکم با یک طرح تجاری عالی دارند. در این نوشته از وبلاگ آژانس توسعه کسب و کار اکوبا میخواهیم در مورد نحوه نوشتن بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی صحبت کنیم و یک راهنمای ۷ مرحلهای عالی برای تدوین یک طرح کسب و کار فروشگاه آنلاین به شما ارائه دهیم. بنابراین اگر در صدد راهاندازی یک کسب و کار اینترنتی هستید، این راهنمای حرفهای دقیقا برای شما نوشته شده است. با ما همراه باشید.
تعریف بیزینس پلن
بیزینس پلن (طرح کسب و کار) سندی است که یک شرکت، محصولات یا خدمات خود، نحوه کسب سود، رهبری و منابع انسانی، امور مالی، مدل عملیات و سایر جزئیات مهم برای موفقیت بیزینس خود را در قالب آن توصیف میکند. یک طرح تجاری عالی به شرکتها کمک میکند تا اهداف و همچنین استراتژیهایی را برای دستیابی به این هدفها تعیین کنند و آنها را به سرمایهگذاران معرفی کنند. اگر کسب و کار شما آنلاین است، بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی میتواند یک نقشه راه عالی برای شما باشد. برای تهیه بیزینس پلن فروشگاه آنلاین ابتدا کسب و کار خود را تعریف کرده و سپس توضیح دهید که میخواهید کسب و کار خود را به چه نقطهای برسانید و چگونه باید به آن مرحله برسید.
چرا نوشتن یک بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی ضروری است؟
تهیه و تدوین یک بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی از آن جهت لازم و ضروری است که این طرح کسب و کار، مهمترین سند استراتژیک برای تجارت شما محسوب میشود. بنابراین وقتیکه یک طرح کسب و کار مینویسید، باید:
- درک بسیار عمیقتری از کسب و کار خود به دست آورید. نوشتن طرح کسب و کار به این معنی است که باید تمام عوامل مرتبط با بیزینس آنلاین خود را بررسی کنید. بنابراین، شما از طریق این بررسی و مطالعه عمیق، تمام جزئیات مربوط به کسب و کار خود را بهتر درک خواهید کرد.
- منابع مورد نیاز خود را شناسایی کنید. شما یک ایده تجاری عالی دارید؛ پس حالا باید منابعی را برای تحقق آن جمع آوری کنید. به این سه دسته از منابع دقت کنید: مالی، فیزیکی و انسانی؛ و ببینید برای برآورده کردن الزامات این منابع به چه چیزهایی نیاز دارید.
- یک نقشه راه برای آینده ایجاد کنید. این بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی در واقع برنامه بازی شما برای رسیدن به موفقیت است. شما استراتژی رشد، اهداف فروش و جاهطلبیهای شخصی خود را در این بیزینس پلن شرح میدهید؛ نقاط عطف را تعیین کرده و شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) را نیز شناسایی میکنید.
- رقبای خود را ارزیابی کنید. با داشتن یک بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی، در مورد نقاط قوت و نقاط ضعف رقبا، چیزهایی که میتوانید از آنها بیاموزید و غیره مطلع خواهید شد. پاسخهایی که کشف میکنید برای کمک به کسب و کار شما برای رقابت با دیگران بسیار مفید و ارزنده است.
- فرصتها را شناسایی کنید. فرصتها همه جا هستند و شما باید بدانید کجا آنها را جستجو کنید. شما میتوانید با شرکتهایی که محصولاتشان مکمل یکدیگر هستند، شراکت بازاریابی ایجاد کنید.
نوشتن یک بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی در ۷ مرحله
در بخشهای قبل با مفهوم بیزینس پلن و همچنین دلایل اهمیت نوشتن یک بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی آشنا شدید. در این بخش میخواهیم نحوه نوشتن بیزینس پلن حرفهای برای فروشگاه آنلاین شما را در ۷ مرحله بررسی کنیم. این ۷ مرحله به ترتیب زیر هستند:
۱. خلاصه اجرایی
یک خلاصه اجرایی، ایده کسب و کار شما را به یک طرح کلی یک صفحهای واضح و قانع کننده تبدیل میکند. این خلاصه اجرایی باید یک نمای کلی از کسب و کار شما در سطحی بالا ارائه دهد. بهطوریکه هر شخصی با یک نگاه بتواند نوع کسبوکار شما، کاری که انجام میدهید و آنچه که کسبوکار شما را متمایز میکند، بهخوبی درک کند. خلاصه اجرایی شما باید شامل موارد زیر باشد:
- مفهوم کسب و کار
- اهداف و چشمانداز کسب و کار
- توضیحات و تمایز محصول
- بازار هدف
- استراتژی بازاریابی
- وضعیت مالی فعلی
- منابع انسانی
۲. مروری بر کسب و کار
در این بخش از بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی، شما باید به دو سوال اساسی پاسخ دهید: شما چه کسی هستید و چه میکنید؟ پاسخ به این سوالات میتواند توضیح دهد که چرا در این نوع تجارت حضور دارید، چه چیزی شما را از سایرین متفاوت میکند، چه چیزی شما را خاص میکند و چرا سرمایهگذاری روی بیزینس شما تصمیم درستی است. در این مرحله چند مؤلفه وجود دارد که باید به آنها توجه کنید:
- ساختار شرکت (آیا شما یک شرکت سهامی خاص، سهامی عام، مسئولیت محدود یا … هستید؟)
- مدل کسب و کار
- چشم انداز، ماموریت و ارزش پیشنهادی شرکت
- اطلاعات زمینهای در مورد شرکت شما یا تاریخچه آن
- اهداف کوتاه مدت و بلند مدت کسب و کار
- تیم، از جمله پرسنل کلیدی و میزان حقوق آنها
۳. تحلیل بازار
برای موفقیت در کسب و کار آنلاین، باید بازار هدف خود را بهدرستی بشناسید. قبل از نوشتن بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی، درباره وضعیت صنعت و حوزه کاری خود و چشم انداز بلندمدت آن صنعت خاص بهخوبی تحقیق کنید. تجزیه و تحلیل بازار باید شامل یک نمای کلی از این باشد که فکر میکنید بازار محصول شما چقدر بزرگ است؟ به نوعی این بخش از بیزینس پلن باید شامل تجزیه و تحلیل موقعیت شرکت شما در بازار و ارائه یک نمای کلی از چشم انداز رقابتی باشد.
۴. محصولات و خدمات
در مرحله اول یعنی خلاصه اجرایی بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی خود، یک نمای کلی از محصول یا خدمات را ارائه دادید. اکنون زمان پرداختن به جزئیات است. هر چیزی را که میفروشید، توضیحات مفصل درباره محصولات و خدمات، مزایا، پتانسیلها و سایر عواملی که دوست دارید مشتریان و سرمایه گذارانتان بدانند را در این قسمت از طرح کسب و کار بنویسید. بخشهای محصول و خدمات خود را قابل هضم کنید؛ یعنی پاراگرافها را کوتاه نگه دارید، سعی کنید به زبان غیرتخصصی موارد را توضیح دهید و برای تأکید بر ویژگیهای محصول و خدمات خود از بولت پوینت استفاده کنید. اگر از طرف آزمایشکنندگان محصول قبل از راه اندازی به شما گواهینامههایی داده شدهاست، آنها را در این بخش از طرح تجاری خود قرار دهید.
۵. طرح بازاریابی
مشتریان به طور مستقیم بر فعالیتهای بازاریابی شما تأثیر میگذارند. شما باید برنامه بازاریابی فعلی و مسیر آینده خود را برای کسب و کار آنلاینتان مشخص کنید و افراد را به هم متصل کرده و حفظ کنید. اکثر برنامههای بازاریابی حاوی اطلاعاتی در مورد چهار موضوع اصلی هستند. اینکه در هر مورد چقدر جزئیات ارائه میکنید به شرکت شما و مخاطبان هدف بستگی دارد.
۶. برنامه لجستیک و عملیات
این مرحله از بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی حاوی جریان کاری است که برای زنده کردن ایدههای خود پیاده میکنید. بسته به نوع کسب و کار شما، برنامه لجستیک و عملیات باید موارد زیر را پوشش دهد:
- تامین کنندگان
- تولید
- حمل و نقل
- موجودی
۷. طرح مالی
یکی از بخشهای مهم در تهیه و طراحی بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی ارائه طرح مالی است؛ تقریبا همه مشاغل برای شروع به سرمایه مشخصی نیاز دارند. برخی از کارآفرینان هزینههای راهاندازی بیزینس خود را ارائه میکنند و برخی دیگر با شرکای ثروتمندتر، اتحادی را تشکیل میدهند و از سرمایه آنها برای شروع کار خود استفاده میکنند. با این حال، اکثر صاحبان کسب و کارها به دنبال یافتن سرمایهگذاران خوب، راهاندازی کمپینهای تامین مالی جمعی یا دریافت وامهای تجاری هستند. شما بهطور کلی باید سه نمای اصلی از دادههای اقتصادی را در طرح کسب و کار خود در نظر بگیرید: صورت سود و زیان، ترازنامه و صورت جریان نقدی. همچنین ارائه دادهها و پیشبینیهای مالی را در بخش برنامه مالی خود قرار دهید.
اشتباهات رایج هنگام نوشتن بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی
در این بخش میخواهیم به چند اشتباه رایجی که معمولا برخی از کسب و کارها در نوشتن بیزینس پلن انجام میدهند را بررسی کنیم. برای اینکه طرح کسب و کار فروشگاه اینترنتی شما کامل و باکیفیت باشد از موارد زیر اجتناب کنید:
- غیر واقعی بودن: به بیان واقعیت در طرح کسب و کار خود پایبند باشید و از اغراق و بزرگنمایی بپرهیزید.
- پیش بینی های مالی نادرست: این مورد یکی از رایجترین اشتباهات در تدوین بیزینس پلن است. سرمایه گذاران میخواهند بدانند کسبوکار شما در حال حاضر کجاست و در آینده به کجا میرود. بنابراین اگر پروژه بیش از حد خوشبینانه باشد و پیشبینی مالی شما غیرواقعی به نظر بیاید، امکان رد شدن طرح شما وجود دارد.
- تاکید زیاد روی رقابت: اگر در تنظیم بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی روی بحث رقابت، بیش از حد تاکید کنید، سرمایهگذاران نگران خواهند شد که کسبوکار شما دوام نیاورد. بنابراین سعی داشته باشید که در طرح کسب و کار خود، بر جایگاهی تمرکز کنید که شما را از رقبا متمایز میکند.
- تحقیقات ناکافی و تادرست: همه تحقیقات انجام شده توسط شما باید صحتسنجی شده و تأیید شوند. با استفاده از اطلاعات نادرست یا قدیمی، ایده و طرح تجاری خود را بیاعتبار میکنید. تنها راه برای رفع این نقاط ضعف، گنجاندن یک استراتژی دقیق در مورد نحوه مدیریت آنها است.
- پنهان کردن نقاط ضعف: نقاط ضعف خود را پنهان نکنید، اما بیش از حد نیز بر آنها تأکید نکنید. هر شرکتی کاستیها و نواقص خود را دارد، اما اگر آنها را پنهان کنید یا بیش از حد بر آنها تأکید کنید، سرمایهگذاران را از خود دور خواهید کرد.
چه کسانی به بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی نیاز دارند؟
اگر به دنبال ورود به تجارت الکترونیک هستید، به یک بیزینس پلن نیاز دارید. ایجاد یک راهنمای کلی برای سرمایه گذاری جدید و برای موفقیت کلی شما حیاتی و ضروری است. طرح کسب و کار شما میتواند اهداف مختلفی را دنبال کند؛ میتواند به شما کمک کند دریافت سرمایهگذاران یا وامهای تجاری را تضمین کنید. همچنین از این بیزینس پلن میتوانید بهعنوان ابزاری برای استخدام کارمندان و شرکا استفاده کنید. طرح کسب و کار در واقع یک نقشه راه برای مسیر بیزینس شما محسوب میشود.
با اکوبا یک بیزینس پلن حرفهای برای فروشگاه آنلاین خود طراحی کنید
یک بیزینس پلن فروشگاه اینترنتی میتواند به شما کمک کند تا گامهای بعدی برای رشد تدریجی فروشگاه آنلاین خود را شناسایی کنید. چه در حال بررسی یک ایده برای راه اندازی کسب و کار آنلاین هستید و چه در حال توسعه تجارت فعلی خود هستید، دستورالعمل بالا یک راهنمای جامع و ارزشمند برای شروع مرحله بعدی کسب و کارتان را به شما ارائه میدهد. نوشتن یک طرح کسب و کار فروشگاه آنلاین قوی و حرفهای یکی از نکات مهم است؛ البته این کار میتواند کاری دلهرهآور و دشوار به نظر برسد، اما با مقداری آمادگی و همچنین دریافت مشاوره و راهنمایی از مشاورین کسب و کار حرفهای به آسانی میتوانید یک بیزینس پلن عالی را تدارک ببینید. مشاوران آژانس توسعه کسب و کار اکوبا همواره آماده هستند تا در تمام مراحل نوستن بیزینس پلن برای کسب و کار اینترنتی شما در کنارتان باشند و بهترین خدمات را در این زمینه به شما ارائه دهند. ما برای شما یک بیزینس پلن منحصربفرد و کاملا منطبق با کسب و کار شما و متناسب با نیازهایتان تدوین میکنیم.