آیا تابحال راجعبه آموزش بازی محور کارکنان چیزی شنیدهاید یا در این مورد تحقیق کردهاید؟ بسیاری از ما تجربه آموزشهای سختگیرانه در محیطهای سازمانی را داشتهایم. برای مثال یک پاورپوینت ۵۰ اسلایدی را مطالعه کردهایم، به امید اینکه پاسخ سوالها و ابهامات خود را بیابیم و از آن در کار خود استفاده کنیم؛ اما متأسفانه پس از آن فقط احساس اتلاف وقت کردهایم. نکته جالب توجه این است که اغلب اوقات آموزشهایی که با این شیوه گذراندهایم را بهمحض دریافت گواهینامه پایان دوره، از خاطر بردهایم و استفادهای برای ما نداشتهاند. مطالعاتی که در دانشگاه هاروارد صورت گرفته، نشان میدهد که آموزش بازی محور کارکنان، بازخورد بهتری نسبت به دورههای آموزشی رایج داشته است؛ زیرا کسب امتیاز، رقابت و حتی پیشرفت در چالشها و مسائلی که کارکنان در سطوح مختلف بازی با آن مواجه میشوند به میزان قابلتوجهی منجر به عملکرد بهتر آنها خواهد شد. در این مقاله از وبلاگ آژانس توسعه کسب و کار اکوبا میخواهیم به بررسی آموزش بازی محور بپردازیم. با ما همراه باشید.
آموزش بازی محور کارکنان چیست؟
در واقع آموزش بازی محور کارکنان یکی از جدیدترین روشهای آموزشی در سازمانها است که موجب افزایش میزان تعامل کارمندان با همدیگر و همچنین بهبود یادگیری آنها میشود. تئوری آموزش بازی محور بر این اصل تکیه دارد که کارکنان در طی بازی با آزمون و خطا به بهترین شکل ممکن، هر مفهومی را آموزش میبینند.
با توجه به اینکه ما در دنیایی زندگی میکنیم که تجارت و کسبوکار به طرز چشمگیری رقابتی شدهاست، در نتیجه برای کارکنان نیز بسیار اهمیت دارد تا مهارتهای خود را بهبود داده و با آگاهی از دانش روز دنیا در صنعتی که مشغول بهکار هستند، خود را همواره آپدیت و بهروز نگاه دارند. هدف از این سبک آموزش یعنی آموزش بازی محور کارکنان ایجاد فضای بازی سرگرمکننده، جذاب و البته معنادار است که در عین حال به کارکنان نکات مهم و مورد نیاز سازمان نیز آموزش داده میشوند.
بنابراین آموزش بازی محور کارکنان نسبت به روال قدیمی دورههای آموزشی که برای کارمندان سازمانها برگزار میشد، بازدهی بسیار بالاتری دارد و کارکنان نیز اشتیاق بیشتری برای شرکت در این دورههای بازی محور از خود نشان میدهند. اگر دوست دارید کارکنان شرکت خود را بهروز نگاه دارید و یکی از برنامههای شما برگزاری دورههای آموزشی برای کارمندانتان است، به شما پیشنهاد میکنیم از مشاوره کسب و کار استفاده کرده و بهترین دورهها را بر اساس روش نوین آموزش بازی محور کارکنان طراحی و برگزار کنید.
مزایای آموزش بازی محور کارکنان چیست؟
در بخش قبلی با مفهوم آموزش بازی محور کارکنان آشنا شدید، در این قسمت میخواهیم در مورد مزایای این روش نسبت به دورههای آموزشی رایج صحبت کنیم. در ادامه مهمترین مزایای آموزش بازی محور کارکنان که تاکنون در شرکتهای بزرگی مثل شرکت خدمات حرفهای KPMG برگزار شدهاست، را معرفی میکنیم.
۱.افزایش تعامل کارکنان
یکی از بزرگترین چالشهایی که بیشتر تیمهای توسعه منابع انسانی در شرکتها با آن مواجه هستند، مشکلات مربوط به چگونگی جلب توجه کارکنان در طول جلسات آموزشی است. در همین راستا آموزش بازی محور کارکنان همان راهحلی بود که بهرهگیری از آن منجر به افزایش تعاملات کارکنان شد. برنامههای آموزشی بازی محور با جذابیت بخشیدن و حفظ خلاقیت کارکنان در طی جلسات آموزشی همراه است.
۲. تقویت فرهنگ کار تیمی
در یک شرکت یا سازمان بزرگ تمامی اعضا باید با همدیگر به تعامل بپردازند و برای رسیدن به نتیجه پایانی ایدهآل، همه افراد تیم باید با یکدیگر بهخوبی همکاری کنند. برنامههای آموزش بازی محور کارکنان، تاثیرات بسیار مثبت، ارزشمند و مفیدی بر ارتقاء کارهای تیمی و بهبود سلسه مراتبها دارند. تحقیقات نشان میدهند که بازیهای مهارت محور به ترویج و تقویت کار تیمی در یک سازمان کمک میکنند و اعتمادبهنفس کارکنان را نیز افزایش میدهند.
۳. افزایش خلاقیت کارکنان
یکی از دیگر مزایای مهم آموزش بازی محور کارکنان، افزایش خلاقیت و نوآوری کارمندان یک شرکت یا سازمان است. این روش به کارکنان اجازه میدهد تا نه تنها در حیطه فعالیتهای خود خلاقیت نشان دهند، بلکه راهحلهای هوشمندانه برای سایر بخشها نیز ارائه کنند. روشهای سنتی آموزشهای سازمانی و شرکتی کاملا خلاف این موضوع را نشان میدادند و نه تنها خلاقیت و نوآوری در افراد ایجاد نمیکردند، بلکه در برخی موارد کارکنان را به انجام کارهای یکسان و خستهکننده سوق میدادند. چراکه خلاقیت در افراد تنها با گوش دادن به یک مربی و دیکته شدن مجموعهای از مطالب از پیش تعیینشده، شکوفا نخواهد شد. بنابراین در این نقطه و با توجه به نکات گفتهشده، اهمیت آموزش بازی محور کارکنان بیش از پیش نمایان میشود.
۴.بهبود مهارتهای ارتباطی
هرچند قدرت صحبت کردن یک توانایی ذاتی است، اما زمانی سخن اثرگذار است که بهخوبی قابل درک باشد. آموزش بازی محور کارکنان، آنها را به چالش میکشاند و همین امر منجر به بهبود مهارتهای ارتباطی در کارمندان شما میشود؛ زیرا افراد در خلال بازی، بهطور مداوم تمرین میکنند، آزمون و خطا میکنند و به مرور یاد میگیرند که چگونه مشتریان و همکاران خود را به شیوهای صحیح مجاب کنند.
پیشنهاد مطالعه: گیمیفیکیشن چیست؟
نتایج تحقیقات دانشگاه هاروارد درباره آموزش بازی محور کارکنان
رایان بوئل (Ryan Buell) استاد دانشکده کسبوکار هاروارد بهعنوان یکی از افراد تیم تحقیقی در زمینه آموزش بازی محور کارکنان در شرکت KPMG گفتهاست که بسیاری از مدیران شرکتها و سازمانهای بزرگ سالها به این موضوع فکر میکردند که آیا آموزش بازی محور کارکنان میتواند توانمندیها و خلاقیت آنها را افزایش دهد یا خیر؟ به همین دلیل ما تحقیقاتی را شروع کردیم تا این موضوع را بررسی کنیم.
این تحقیق روی ۲۴ نفر از کارکنان شرکت KPMG انجام شد که با مشتریان در ارتباط بودند. این پروژه که KPMG Globe runner نامیده شد روی این ۲۴ نفر بهصورت تصادفی اجرا شد. کارکنان شرکت برای خود، شخصیتی را طراحی کردند و با سایر افراد در سراسر جهان مسابقه دادند. در طی بازی هر بار که برنده میشدند، پاداش آنها مسافرت بود؛ همین پاداش کارکنان را بیش از پیش به پیشرفت و یادگیری ترغیب میکرد.
همچنین در طی آموزش بازی محور کارکنان، آنها میتوانستند در چالشهای بیشتری شرکت کنند و بعد از هر موفقیت امتیازاتی را به دست آورند. شرکت در بازی اختیاری و بدون محدودیت بود و کارکنان تا هر زمان که میخواستند، امکان بازی در پلتفرم را داشتند.
پیشنهاد مطالعه: آشنایی با بهترین تکنیکها در مورد نحوه برخورد با مشتری
پنج معیار مهم برای ارزیابی نتایج آموزش بازی محور کارکنان
در تحقیق انجام شده در دانشگاه هاروارد، پنج معیار برای تعیین اثر آموزش بازی محور کارکنان تعیین شده بود تا براساس آنها بتوانند بررسی کنند که آیا این سبک آموزش بازی محور نتیجهبخش است یا خیر. این ۵ معیار به شرح زیر هستند:
- هزینههای صرف شده
- تعداد مشتریان جذب شده
- مجموع معاملات ایجاد شده
- معاملات جدید از مشتریان فعلی
- معاملات جدید از مشتریان جدید
همچنین محققان علاوهبر در نظر گرفتن این پنج معیار، تعداد دفعات ورود هر کارمند به پلتفرم بازی KPMG globe runner، مقدار زمانی که در بازی صرف کردند و تعداد سوالات پاسخ داده شده را نیز محاسبه کردند تا میزان تعامل هر کارمند را با شغلش مورد ارزیابی قرار دهند.
سنجش میزان اثربخشی آموزش بازی محور کارکنان
نتایج تحقیق نشان داد که پس از اجرای پروژه و پلتفرم بازی KPMG globe runner، تعداد مشتریان حدود ۱۶ درصد و منابع مالی نیز ۲۵ درصد افزایش یافت. همچنین فرصتهای تجاری ایجاد شده توسط مشتریان جدید با افزایش ۲۲ درصدی همراه شد. نتایج این تحقیق در دانشگاه هارواد نشان میدهد که هرچقدر افراد، بیشتر در این آموزش بازی محور کارکنان شرکت کنند، احتمال اینکه در شغل خود عملکرد بهتری از خود نشان دهند نیز افزایش مییابد. نکته جالب توجه دیگر این است که هر چقدر مدیران و رهبران بیشتری در بازی شرکت میکردند، نرخ ثبتنام کارکنان در این پلتفرم نیز بیشتر میشد.
۳ توصیه محققان برای استفاده از آموزش بازی محور کارکنان در سازمانها
اگر بهدنبال افزایش عملکرد کارکنان شرکت و سازمان خود و بالا بردن میزان بهرهوری آنها هستید، سه توصیه مهم زیر را از طرف محققان برای استفاده از آموزش بازی محور کارکنان در نظر بگیرید.
۱. افزایش اشتیاق در مدیران و انتقال آن به کارکنان
مدیران و کارکنان هر سازمان همانند یک زنجیره به هم وابستهاند. بهتر است رهبران قبل از استفاده از آموزشهای بازی محور کارکنان، به مشارکت مدیران در این بازیها تاکید کنند. این موضوع باعث میشود تا کارکنان نگرانی از این بابت نداشته باشند که مورد تمسخر و قضاوت مدیران میانی و بالاتر قرار میگیرند. کارمندان شما باید احساس راحتی کنند و بدانند که رهبران و مدیران بالادست آنها نیز در حال بازی هستند و این چیز بدی نیست. به زبان سادهتر، آموزش بازی محور کارکنان باید بهعنوان بخشی از کار تلقی شود، نه به عنوان فرآیندی که در کار وقفه ایجاد میکند.
۲.بررسی نتایج آموزش بازی محور کارکنان در سطح سازمانی
دومین توصیه مهم برای استفاده از روش آموزش بازی محور کارکنان برای بهبود عملکرد آنها این است که مقیاس را به اندازه شرکت یا سازمان خود در نظر بگیرید. برای مثال در طی تحقیقی که در شرکت KPMG صورت گرفت، نتایج نشان داد میزان بهبود عملکرد کارکنانی که قبل از آن بیشتر با شغل خود چالش داشتند نسبت به دیگر کارمندان بیشتر بود. استادیار دانشکده کسبوکار کلمبیا « Cai Wei» بهعنوان یکی دیگر از افراد حاضر در این تحقیق بیان میکند که بهبود عملکرد حتی در بین کارکنانی که کمتر با شغل خود چالش داشتند نیز بهخوبی مشهود بود.
۳. در حین اجرای آموزش بازی محور کارکنان، صبور باشید
انتظار نداشته باشید که بهترین نتایج را یک روزه یا یک هفتهای از اجرای آموزش بازی محور کارکنان در سازمان خود ببینید. برای مثال در طی تحقیق شرکت KPMG، بهبود عملکرد کارکنان بیشتر در دو و سه ماهه سوم پس از اجرای پلتفرم بازی KPMG globe runner گزارش شد.
بهبود عملکرد و بازدهی کارکنان با آموزش بازی محور
امروزه دنیای کسبوکار با رقابت چشمگیری همراه است. هرچقدر تعداد رقبای یک سازمان یا شرکت بیشتر باشند، بههماناندازه نیز کارکنان با چالشهای بیشتری در کار روبرو هستند و نیاز به کسب اطلاعات و دانشهای بهروز در حوزه کاری افزایش مییابد. شیوههای سنتی آموزش کارکنان امروزه کارساز نیست و چه بسا پس از دریافت گواهینامه پایان دوره، همهچیز از ذهن افراد پاک شود. یکی از روشهای نوین برای افزایش عملکرد کارکنان و در عین حال آموزش به آنها، اجرای آموزش بازی محور کارکنان در سطح سازمان است. همانطور که در مقاله بالا مشاهده کردید، طی تحقیقی که در دانشگاه هاروارد درباره شرکت KPMG با استفاده از این شیوه صورت گرفت، مشخص شد که آموزش بازی محور کارکنان و مشارکت مدیران، روی عملکرد کارکنان و افزایش بهرهوری آنها تاثیر میگذارد. امیدواریم از این مطلب کاربردی بهره برده باشید. منتظر شنیدن نظرات و سوالات شما در بخش دیدگاهها هستیم.
منبع:
https://hbr.org/2023/03/does-gamified-training-get-results