چقدر با سامانه مودیان آشنایی دارید؟ آیا میدانید که این سامانه به چه منظوری ایجاد شدهاست؟ سامانه مودیان مالیاتی در واقع جهت گردآوری و هماهنگی اطلاعات مربوط به مودیان مالیاتی طراحی شدهاست. اخیرا قوانین جدیدی برای سهولت فرایندهای این سامانه و پایانههای فروشگاهی به تصویب رسیدهاست. با توجه به این قوانین جدید، مودیان باید از روندی مشخص برای ارسال صورتحسابهای الکترونیکی خود استفاده کنند. علاوهبر این با توجه به قانون جدید برخی از شرکتها موظف هستند که در تاریخهای مشخصشده نسبت به ثبت و ارسال موارد ضروری در این سامانه اقدام کنند. در این مقاله از آژانس توسعه کسب و کار اکوبا میخواهیم در مورد اینکه سامانه مودیان چیست و همچنین مراحل ثبتنام و ورود به این سامانه صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
آشنایی با سامانه مودیان
سامانه مودیان که توسط سازمان امور مالیاتی کشور مدیریت میشود، سامانهای است که هر مودی یک کارپوشه در آن دارد. اما چه کسانی باید در سامانه مودیان ثبتنام کنند؟ با توجه به قانون تمام اشخاص حقوقی و صاحبان کسبوکارها موظف هستند که در این سامانه ثبتنام کرده و اطلاعات مالیاتی خود را در کارپوشه اختصاصی مربوط به هر شخص حقوقی ثبت کنند. شاید برای شما این سوال پیش بیاید که هدف از ایجاد سامانه مودیان چیست و چه دلیلی دارد که تمامی صاحبان مشاغل باید حتما در این سامانه عضو شوند؟ در واقع هدف اصلی از ایجاد و توسعه سیستم مودیان پیشگیری از فرار مالیاتی و همچنین کاهش میزان نیاز به رسیدگیهای ممیز محور است.
برای وارد شدن به سامانه مودیان باید آدرس اینترنتی my.tax.gov.ir را در نوار آدرس مرورگر خود تایپ کنید. فراموش نکنید که تمامی مشمولین حتما باید در زمانهای تعیینشده صورتحسابهای الکترونیکی خود را در سامانه ارسال کنند.
تعاریف و اصطلاحات مهم مربوط به سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی
برای اینکه درک بهتری از قوانین جدید سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی داشته باشید، باید ابتدا با تعاریف و اصطلاحات جدید مالیاتی آشنا شوید.
پایانههای فروشگاهی؛ درگاه پرداخت الکترونیکی و دستگاههای pos
یکی از اصطلاحات مهم در زمینه سامانه مودیان، پایانههای فروشگاهی است. اما پایانه فروشگاهی چیست؟ هر دستگاهی که به شبکه پرداخت رسمی وصل باشد، به سامانه مودیان نیز متصل باشد و توانایی صدور صورتحساب الکترونیکی را داشته باشد، بهعنوان پایانه فروشگاهی شناخته میشود. با توجه به این تعریف دستگاه کارتخوان بانکی (POS) و درگاههای پرداخت الکترونیکی و هر وسیله دیگری که توانایی اتصال به شبکههای پرداخت را داشته باشد، در دسته پایانههای فروشگاهی قرار میگیرد. دقت داشته باشید که پایانههای الکترونیکی نیز باید در زمانهای مقرر شده صورتحساب الکترونیکی را در سامانه مودیان ارسال کنند.
صورتحساب الکترونیکی؛ گزارش الکترونیکی مربوطبه پرداختها
یک اصطلاح مهم دیگر در زمینه سامانه مودیان، صورتحساب الکترونیکی است. طبق قانون جدید، این صورتحسابها از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. هر صورتحساب دارای شمارهای منحصربفرد است که در حافظه مالیاتی مربوط به فروشنده ذخیره و نگهداری میشود. دقت داشته باشید که صورتحسابهای الکترونیکی دارای انواع گوناگونی هستند که با توجه به نوع بیزینس، الگوی صورتحسابها نیز متفاوت است.
حافظه مالیاتی؛ یک حافظه الکترونیکی برای ذخیره اطلاعات
یک اصطلاح پرکاربرد دیگر در قانون سامانه مودیان، حافظه مالیاتی است. این حافظه ابزاری جهت ثبت و نگهداری دادهها و اطلاعات موجود در صورتحسابهای الکترونیکی و منتقل کردن آنها به سامانه مودیان است. هر حافظه مالیاتی یک شناسه یکتا دارد که این شناسه توسط سازمان امور مالیاتی معین میشود. مودیان باید برای ثبت صورتحسابهای خود از این حافظه مالیاتی استفاده کنند.
شماره منحصربهفرد مالیاتی
هر صورتحساب مالیاتی دارای یک شماره منحصربفرد مالیاتی با ۲۲ کاراکتر است. در واقع برای هرصورتحساب یک شماره یکتا صادر میشود که ارقام آن به ۴ بخش از چپ به راست تقسیمبندی میشوند. ۶ رقم سمت چپ بخش اول را تشکیل میدهند و شناسه حافظه مالیاتی هستند. پنج رقم بعدی دربرگیرنده تاریخ صورتحساب الکترونیکی هستند. بخش سوم شامل ۱۰ رقم است که شماره سریال صورتحساب در نظر گرفته میشود و رقم آخر نیز، رقم کنترلی نام دارد. لازم به ذکر است که شما برای ویرایش یا ابطال هر صورتحساب الکترونیکی باید شماره منحصربفرد مالیاتی آن را وارد کنید.
نحوه ثبت نام و ورود به سامانه مودیان مالیاتی
برخلاف بسیاری از سامانههای الکترونیک که هنگام ثبتنام در آنها تنها ارائه مدارک شناسایی و احراز هویت کافی است، شما برای ثبتنام در سامانه مودیان باید مراحل دیگری را نیز علاوهبر احراز هویت و ارائه و تایید مدارک شناسایی طی کنید. این مراحل به شرح زیر هستند:
- ثبتنام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده
- دریافت گواهی امضای الکترونیک
- دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
- دریافت شناسه مربوطبه کالاها و خدمات
شما باید تمام مراحل بالا را بهطور کامل طی کنید تا بعد از آن بتوانید صورتحسابهای الکترونیکی خود را به سازمان مالیاتی ارسال کنید. در ادامه هر کدام از ۴ مرحله بالا شرح داده شدهاند:
۱. ثبتنام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده
اولین قدم برای ثبتنام در سامانه مودیان، ثبتنام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده مالیاتی است. البته به احتمال زیاد شما از قبل برای اینکه بتوانید مالیات عملکرد سالانه خود را واریز کنید، در نظام مالیاتی اطلاعات خود را به ثبت رساندهاید. اگر ثبتنام و تشکیل پرونده خود را انجام ندادهاید باید از طریق آدرس my.tax.gov.ir اقدام کنید و کارهای مربوط به تشکیل پرونده در سامانه ملی خدمات مالیاتی را به ترتیب گفته شده انجام دهید.
۲. دریافت گواهی امضای الکترونیک
مرحله بعدی برای ثبتنام در سامانه مودیان، مراجعه به سایت gica.ir و دریافت گواهی امضای الکترونیک است. امضای الکترونیک در واقع پیشنیاز دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی برای شما است. در سایت گفته شده، گزینه «درخواست صدور گواهی امضای الکترونیکی» را انتخاب و مراحل ثبتنام و احراز هویت خود را به ترتیب طی کنید.
بعد از اتمام مراحل، شما یک کد رهگیری دریافت میکنید. مرحله بعدی مراجعه به یک دفتر پیشخوان دولت، ارائه کد رهگیری و دریافت توکن امضای دیجیتال است. این توکن شباهت زیادی به فلش مموری دارد و از آن برای دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی و کلید عمومی سامانه مودیان استفاده میشود.
۳. دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی از طریق سامانه مودیان
در مرحله بعدی و بعد از استخراج کلید عمومی سامانه مودیان با استفاده از توکن امضای الکترونیک، شما باید شناسه منحصربفرد حافظه مالیاتی را دریافت کرده و توکن مربوط به سامانه مودیان را به ثبت برسانید. سازمان امور مالیاتی برای هر کدام از مودیان دارای پرونده مالیاتی، یک کارپوشه اختصاصی را در درگاه ملی خدمات مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir ایجاد میکند. شما با وارد شدن به این درگاه و انتخاب گزینه «شناسههای یکتای حافظه مالیاتی»، امکان بارگزاری فایل حاوی کلید عمومی و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی را پیدا میکنید. وقتی این شناسه را دریافت کردید، باید مدارک موردنیاز مانند آگهی تاسیس و همچنین مدارک مربوط به آخرین تغییرات شخص حقوقی را به همراه شناسه دریافتی به یکی از دفاتر پیشخوان دولت برده و توکن سامانه مودیان خود را بگیرید.
۴. دریافت شناسه کالا و خدمات برای ارسال صورتحسابها
مرحله آخر دریافت شناسه کالا و خدمات است. این شناسه حاوی مجموعهای از کدها است که سازمان امور مالیاتی آنها را برای شناسایی کالاها و خدمات گوناگون معین کردهاست. این شناسهها به دو دسته شناسه عمومی کالاها و خدمات و شناسه خصوصی کالاها و خدمات تقسیم میشوند. شما باید برای دریافت شناسه کالا و خدمات خود به آدرس stuffid.tax.gov.ir مراجعه کنید. در صورتیکه نتوانید در این سایت شناسه خود را دریافت کنید باید از طریق سامانه جامع تجارت به آدرس ntsw.ir اقدام کنید.
سامانه مودیان و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی
در نوشته بالا بهطور کامل با سامانه مودیان و نحوه ثبتنام در این سامانه آشنا شدید. همانطور که مشاهده کردید از این سامانه برای ارسال صورتحسابهای الکترونیکی استفاده میشود و اطلاعات مربوط به تمامی مودیان مالیاتی در سامانه فوق جمعآوری میشود. نکتهای که باید به آن دقت داشته باشید این است که برای ثبتنام در سامانه مودیان شما باید چند پیشنیاز مانند ثبتنام در نظام مالیاتی، دریافت گواهی امضای الکترونیک، دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی و در نهایت دریافت شناسه کالا را انجام دهید. امیدواریم از این مطلب کاربردی وبلاگ اکوبا بهره برده باشید. منتظر شنیدن نظرات و سوالات شما در بخش دیدگاهها هستیم.