جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن

زمان مطالعه این مقاله: 10 دقیقه

آگاهی از تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن باعث می‌شود دید بهتری نسبت به این دو پیدا کرده و از آنها بهتر استفاده کنید. بیزینس پلن (طرح کسب و کار) و مارکتینگ پلن (طرح بازاریابی) هر دو اسناد ضروری برای مدیریت و رشد هر کسب‌و‌کاری محسوب می‌شوند، اما هرکدام از آنها اهداف متمایزی را دنبال می‌کنند و بر جنبه‌های مختلف عملیات یک بیزینس تمرکز دارند.
تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن

فهرست مطالب

تا چه اندازه با تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن آشنایی دارید؟ بیزینس پلن (طرح کسب و کار) و مارکتینگ پلن (طرح بازاریابی) هر دو اسناد ضروری برای مدیریت و رشد هر کسب‌و‌کاری محسوب می‌شوند، اما هرکدام از آنها اهداف متمایزی را دنبال می‌کنند و بر جنبه‌های مختلف عملیات یک بیزینس تمرکز دارند. در این مقاله از وبلاگ تخصصی آژانس توسعه کسب و کار اکوبا می‌خواهیم به بررسی تفاوت مارکتینگ پلن و بیزینس پلن بپردازیم. با ما همراه باشید.

تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن

تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن چیست؟

همان‌طور که در مقدمه بیان شد طراحی و تدوین بیزینس پلن و مارکتینگ پلن حرفه‌ای و متناسب با نیازهای کسب‌و‌کار برای هر سازمان و بیزینسی لازم و ضروری است. البته هرکدام از این دو دارای بخش‌های مختلفی هستند و در موقعیت‌های متفاوتی استفاده می‌شوند. آگاهی از تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن باعث می‌شود دید بهتری نسبت به این دو پیدا کرده و از آنها بهتر استفاده کنید. شما می‌توانید با بهره‌گیری از مشاوره کسب و کار مارکتینگ پلن و بیزینس پلن مختص به بیزینس خود را با توجه به اهداف کسب‌و‌کارتان تدوین کنید.در ادامه به شرح چند تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن می‌پردازیم.

 هدف

اولین تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن، هدف از طراحی هر کدام است. بیزینس پلن (طرح کسب و کار) یک نمای کلی از کسب‌و‌کار شما ارائه می‌دهد. هدف اصلی بیزینس پلن ترسیم استراتژی کلی و جامع کسب‌و‌کار، اهداف و چگونگی دستیابی کسب‌و‌کار به اهداف خود است. بیزینس پلن دقیقا مشخص می‌کند که کسب‌و‌کار شما قرار است به کجا برود و چه مسیری را برای رسیدن به اهداف پیش‌رو دارد. بیزینس پلن اهداف کسب و کار، میزان فروش، گردش مالی بیزینس شما و … را بیان می‌کند. با دانلود نمونه بیزینس پلن می‌توانید با قسمت‌های مختلف آن آشنایی بهتری پیدا کنید. بیزینس پلن در اصل برنامه‌ای برای کسب‌و‌کار شما ارائه می‌دهد و با توجه به اهداف نهایی بیزینس شما می‌تواند کوتاه یا طولانی باشد.

طرح کسب و کار باید موضوعات مختلفی از جمله ماموریت کسب‌و‌کار، محصولات یا خدمات، پیش‌بینی‌های مالی، عملیات، تیم مدیریت و نیازهای مالی را پوشش دهد. این سند اغلب برای ارائه به اشخاص ثالث، از جمله مؤسسات پرداخت وام، تأمین‌کنندگان بودجه راه‌اندازی، سرمایه‌گذاران و نمایندگان برای اجاره اماکن تجاری تدوین و تنظیم می‌شود.

تا اینجا با هدف طراحی بیزینس پلن آشنا شدید. برای اینکه درک بهتری از تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن پیدا کنید در ادامه می‌خواهیم در مورد هدف طراحی مارکتینگ پلن یا طرح بازاریابی صحبت کنیم. مارکتینگ پلن (طرح بازاریابی) در واقع زیرمجموعه‌ای از بیزینس پلن (طرح تجاری) است؛ هرچند معمولا در قالب یک سند جداگانه (مستقل) ایجاد می‌شود.

هدف اصلی مارکتینگ پلن، مشخص کردن جزئیات استراتژی‌ها و تاکتیک‌های بازاریابی است که کسب‌و‌کار برای تبلیغ محصولات یا خدمات خود استفاده می‌کند. در مرحله راه‌اندازی بیزینس، از آنجایی‌که کسب‌وکار به‌تازگی شروع به کار کرده‌است، برنامه بازاریابی (مارکتینگ پلن) ممکن است شامل اظهارات سطح بالا در طرح تجاری باشد. یکی از بخش‌های اصلی مارکتینگ پلن، انتخاب مخاطبان هدف کسب‌و‌کار شما است. همچنین تعیین و مشخص کردن رسانه‌هایی که باید از آنها برای بازاریابی و معرفی کسب‌و‌کار خود از آنها استفاده کنید نیز در مارکتینگ پلن انجام می‌شود. همچنین در مارکتینگ پلن مشخص می‌شود که محصولات و خدمات شما در چه بازارهایی باید به فروش برسند.

به این نکته نیز دقت داشته باشید که با رشد یک بیزینس، به‌ویژه آن دسته از مشاغلی که برای فروش محصولات و خدمات خود به بازاریابی متکی هستند، داشتن یک مارکتینگ پلن دقیق و سنجیده اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. برای تدوین یک طرح بازاریابی ایده‌آل و حرفه‌ای بهتر است از کمک متخصصان و مشاوران بازاریابی که دارای مهارت های بازاریابی ویژه هستند، بهره ببرید.

می‌توان گفت مارکتینگ پلن به‌طور خاص روی دستیابی و جذب مخاطبان هدف کسب‌و‌کار متمرکز است و ممکن است شامل شناسایی دقیق پروفایل مشتریان ایده‌آل، ایجاد آگاهی از برند و ایجاد فروش یا تبدیل لید به مشتری باشد. برای اینکه دید بهتری نسبت به طرح بازاریابی پیدا کنید، با دانلود نمونه مارکتینگ پلن می‌توانید با بخش‌های مختلف آن آشنایی پیدا کنید. در این بخش با هدف از طراحی بیزینس پلن و مارکتینگ پلن که اصلی‌ترین عامل ایجاد تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن محسوب می‌شود به‌طور کامل آشنا شدید. در بخش بعدی با یکی دیگر از تفاوت‌های اساسی بین طرح بازاریابی و طرح کسب و کار آشنا می‌شوید.

تفاوت بیزینس پلن با مارکتینگ پلن

دامنه

دومین تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن، تفاوت در دامنه است. دامنه یک بیزینس پلن بسیار گسترده است و تمام جنبه‌های کسب‌و‌کار از جمله بازاریابی را در بر‌می‌گیرد. بیزینس پلن به ملاحظات استراتژیک، عملیاتی، مالی و مدیریتی می‌پردازد و یک راهنمای جامع برای صاحبان مشاغل، سرمایه‌گذاران و وام‌دهندگان و سایر تامین‌کنندگان بودجه راه‌اندازی و سهامداران است.

مارکتینگ پلن دامنه محدودتری دارد و صرفا بر فعالیت‌های مرتبط با بازاریابی متمرکز است. این طرح، اقدامات، کانال‌ها و کمپین‌های خاصی را که کسب‌وکار برای جذب و حفظ مشتریان اجرا می‌کند، به‌طور کامل تشریح می‌کند. طرح بازاریابی همچنین راه اصلی که کسب‌و‌کار از طریق آن می‌تواند مشتریان و مخاطبان خود را هدف قرار دهد را به‌طور دقیق مشخص می‌کند.

محتوا

سومین تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن، تفاوت در محتوای ارائه شده در هرکدام از آنها است. طرح کسب و کار شامل بخش‌هایی مانند شرح کسب‌‌و‌کار، تجزیه و تحلیل بازار، پیش‌بینی‌های مالی، ساختار سازمانی، نیازهای مالی و … است. به‌عبارتی بیزینس پلن، نمایی کلی از تمامی عملیات کسب‌و‌کار ارائه می‌دهد.

در مقابل، محتوای یک طرح بازاریابی بر استراتژی‌های بازاریابی، پروفایل‌های مخاطبین هدف، تجزیه و تحلیل رقبا، فعالیت‌های تبلیغاتی، بودجه‌های تبلیغاتی و اهداف بازاریابی متمرکز است. مارکتینگ پلن در واقع یک نقشه راه دقیق برای دستیابی به اهداف بازاریابی ارائه می‌دهد.

مخاطب

دیگر تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن در مخاطبان هرکدام از این دو طرح است. مخاطبان اصلی بیزینس پلن (طرح کسب و کار) شامل سرمایه‌گذاران بالقوه، وام‌دهندگان، شرکای تجاری و ذینفعان داخلی هستند. هدف بیزینس پلن ارائه یک درک جامع از کسب‌و‌کار با در نظر گرفتن تأمین بودجه، مشارکت یا پشتیبانی است.

مخاطبان اولیه یک مارکتینگ پلن (طرح بازاریابی) شامل تیم بازاریابی، تیم فروش و سایر بخش‌هایی است که مسئول اجرای استراتژی‌های بازاریابی هستند. این طرح به اطمینان از هم‌سویی و ارتباط واضح بین اعضای تیم در مورد فعالیت‌های بازاریابی کمک می‌کند. در واقع می‌توان این‌گونه نتیجه‌گیری کرد که اصلی‌ترین تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن این است که مارکتینگ پلن یک سند داخلی است، در‌حالی‌که بیزینس پلن برای به اشتراک‌گذاری و ارائه به سایر سهام‌داران خارجی کسب‌و‌ کار تدوین می‌شود.

تفاوت مارکتینگ پلن و بیزینس پلن

افق زمانی

آخرین تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن، افق زمانی هرکدام از آنها است. یک بیزینس پلن معمولا چشم‌انداز و اهداف بلندمدت کسب و کار را مشخص می‌کند که اغلب یک دوره ۳ تا ۵ ساله (یا بیشتر) را پوشش می‌دهد. طرح بازاریابی در واقع پیش‌بینی‌های مالی بلندمدت را شامل می‌شود.

مارکتینگ پلن بر بازه‌های زمانی کوتاه‌تری متمرکز است که اغلب یک سال یا کمتر را پوشش می‌دهد. طرح بازاریابی در واقع فعالیت‌ها و کمپین‌های بازاریابی خاص را برای آینده نزدیک مشخص می‌کند. البته با توجه به ماهیت مارکتینگ پلن، ممکن است مرتبا نیاز به ویرایش و بازنگری داشته باشد.

تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن چیست

مارکتینگ پلن و بیزینس پلن؛ دو سند مهم برای دستیابی به اهداف کسب و کار

در نوشته بالا به شرح تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن پرداختیم. همان‌طور که گفته شد بیزینس پلن یک نمای کلی از تمامی عملیات یک کسب‌وکار ارائه می‌دهد و برای توزیع بین سهامداران (به ویژه در مراحل اولیه راه‌اندازی یک کسب‌و‌کار راه) طراحی شده است. در مقابل مارکتینگ پلن یک سند داخلی تخصصی است که استراتژی‌های بازاریابی و تاکتیک‌های کسب‌و‌کار را تعیین می‌کند. هر دو طرح برای موفقیت کسب‌و‌کار ضروری هستند و با هم‌سو کردن فعالیت‌های بازاریابی با اهداف تجاری گسترده‌تر که در بیزینس پلن مشخص شده‌اند،  مکمل همدیگر محسوب می‌شوند. امیدواریم از این نوشته کاربردی وبلاگ اکوبا بهره برده باشید. منتظر شنیدن نظرات و پیشنهادات شما در بخش دیدگاه‌ها هستیم.

منبع:

https://www.jotform.com/blog/marketing-plan-vs-business-plan/#:~:text=That’s%20the%20easiest%20way%20to,out%20in%20the%20business%20plan.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط